Voćarska 14, Zagreb
01 4635 800 099 4635 800 info@cem.hr
← pogledaj sve Područje rada

Gastroenterologija i hepatologija

Gastroenterologija je grana medicine koja se bavi bolestima najvećeg (i najdužeg!) organskog sustava, a to je probavni (gastrointestinalni) sustav. U načelu , kod ljudi, probavni sustav se može podjeliti u:

  • probavnu cijev koju čine jednjak, želuldac, tanko i debelo crijevo, te

  • hepatobilijarno-pankreasni sustav, koji čine organi koji pomažu probavi: jetra, žučni mjehur i sustav žučnih puteva, te gušterača.

Stoga se i suvremena dijagnostika gastrointestinalnih bolesti i patoloških stanja oslanja na endoskopske metode za pregled probavne cijevi poput gastroskopije (endoskopskog pregleda želuca) i kolonoskopije (endoskopskog pregleda debelog crijeva). Kod bolesti hepatobilijarno- pankreasnog sustava osnovnu dijagnostičku metodu predstavlja transabdominalni ultrazvuk, koji se može učiniti pregled jetre, žučnjaka i gušterače, kao i drugih organa u trbuhu koji ne pripadaju probavnom sustavu, poput bubrega, slezene, mokraćnogmjehura i prostate. U nekim slučajevima dijagnostika se nadopunjuje drugim laboratorijskim i slikovnim metodama, poput kompjuterizirane tomografije ili magnetne rezonance, kao bi se ocjenila proširenost neke (najčešće zloćudne) bolesti probavnog sustava.
Ipak, prije formuliranja dijagnostičko-terapijskog plana, potrebno je učiniti pregled gastroenterologa, prilikom kojeg se liječnik - gastroenterolog, upoznaje s pacijentom i njegovim tegobama (simptomima). Nakon razgovora, liječnik će obično obaviti i klinički pregled bolesnika u potrazi za eventualnim znakovima bolesti probavenog sustava, i najčešće ultrazvuk abdomena. Nakon što se orijentirao o tegobama pacijenta, liječnik će odrediti daljnji dijagnostički plan, odnosno odlučiiti koje su dodatne pretrage (laboratorijske ili slikovne) potrebne kako bi se postavila dijagnoza bolesti, i potom formulirao terapijski plan.
U Centru za ekspertnu medicinu (CEM) gastroenterološku djelatnost razvijamo od 2011. godine i zahvaljujući vrhunskom timu stručnjaka, u praksu smo uveli dijagnostičke i terapijske postupke po kojima smo jedinstveni u Hrvatskoj. Neke od ovih metoda uključuju suvremene protokole za pripremu bolesnika za endoskopske preglede, endoskopsku dijagnostiku Helicobacter pylori infekcije, intravensku nadoknadu željeza, te terapijske postupke poput resekcije novotvorina probavne cijevi, te endoskopskog liječenja varikoziteta jednjaka ili hemoroida.
Posebnu pozornost pridajemo kvaliteti dijagnostičke obrade bolesnika. Ova kvaliteta počiva na dva ključna temelja:

  • dijagnostičke i terapijske procedure izvode liječnici - stručnjaci u gastrointestinalnoj endoskopiji, s dugogdišnjim iskustvom u radu (više od 10.000 izvedenih dijagnostičkih procedura - gastroskopija i kolonoskopija)

  • suvremenoj dijagnostičkoj endoskopskoj obradi, koja omogućuje detekciju minimalnih promjena sluznice probavne cijevi, bez potrebe za daljnjim troškovima pacijenta (npr. izrade patohistološkog nalaza).

Stoga ako osjećate bol u trbuhu ili smetnje u probavi, CEM je vaš izbor i slobodno nam se obratite s povjerenjem.