centar za ekspertnu medicinu

CEM

Kako (i zašto) smo osnovali Centar za ekspertnu medicinu

Nas šestoro: Santa Večerina-Volić, Igor Francetić, Zdenko Krajina, Ognjen Kraus, Boris Labar i Mišo Virag svi redoviti profesori Medicinskog fakulteta osnivači smo CEM-a. Ideja da ovakav centar zaživi nastajala je polako.

Nekoliko je čimbenika bitno utjecalo da se ona i oživotvorila. Navodimo ih, a da pri tome redoslijed ne znači ništa. Svi su razlozi nama važni, a želimo da Vama koji nam dolazite pobude ne samo znatiželju već i vjeru da možemo ispuniti Vaša očekivanja.

 

generacijska povezanost

Većina nas osnivača CEM-a generacijski je povezana. Što je najvažnije liječnicima koji su generacijski povezani? Je li to samo druženje ili i zajednički profesionalni rad. Svakako i jedno i drugo. Naše je druženje prvotno bilo samo prigodno, bez primisli o zajedničkom medicinskom radu. Srećom, među nama bila je osoba koja nije osnivač CEM-a ali je prepoznala ideju, predložila ju i potom s nama oblikovala viziju. I opet je poruka generacijski pokrenuta. Zapravo ideja, potom poticaj i na kraju velika konkretna pomoć prof.dr. Velimira Šimunića, našeg prijatelja ali i savjetnika za ginekologiju, bila je presudna da danas CEM djeluje. No, CEM ne želi samo „generacijsku i prijateljsku“ prepoznatljivost nas osnivača.

To je možda dobrodošao preduvjet ugodnijeg profesionalnog rada. CEM-u je u prvom planu upravo ono za što smo se na svojim klinikama i u bolnicama uvijek zalagali - kvaliteta i ekspertnost rada svih liječnika koji rade ili će raditi u CEM-u.

Uz nas, dio CEM-a su i naši kolege savjetnici ginekolog prof.dr. Velimir Šimunić, pedijatar prof.dr. Miroslav Dumić, gastroenterolog prof.dr. Vesna Čolić-Cvrlje i onkolog dr. Paula Podolski.

 

želja da pružimo pomoć

Drugi razlog zašto smo osnovali CEM jest naša želja da neposredno pomažemo ljudima s medicinskim problemima kojima se godinama bavimo. Svjesni činjenice da radeći u bolnicama često moramo rješavati mnoga druga pitanja poput organizacije i administracije ne omogućuje nam dostatan neposredan kontakt i medicinski rad s ljudima. S druge strane svjesni smo da i dalje možemo i želimo raditi u medicini, ponajprije u kliničkoj medicini. Vještine i znanja koja posjedujemo, uvjereni smo, mogu mnogima pomoći.

 

timski pristup rješavanju problema

Jedan od razloga zbog čega smo zajedno je i spoznaja da je timski pristup radu u rješavanju medicinskog problema najdjelotvorniji pristup. Zato se i zalažemo da nam se pridruže kolege liječnici drugih specijalnosti slične razine kako bi zajednički ekspertnim pristupom sveobuhvatno riješili medicinski problem. Istodobno naša razina i iskustvo omogućuju nam ne samo da medicinski dobro procjenjujemo, već nam daje onu potrebnu dozu kritičnosti da svakom jasno kažemo kada nismo dovoljno kompetentni za određeni medicinski problem. Ali i u takvim situacijama savjetom i preporukom Vas možemo uputiti na pravog liječnika bilo tu u Hrvatskoj ili u inozemstvu.

 

odnos između pacijenta i liječnika

Suvremena medicina sve više koristi dijagnostičke zahtjevne postupke, kao što su brojne laboratorijske pretrage, patološko-histološku dijagnostiku i posebice slikovne dijagnostičke pretrage poput rentgena i nuklearne medicine. Suočeni smo također s eksplozijom novih spoznaja na razini molekularnih promjena bolesti. Mi smo se uvijek zalagali i tako smo učili naše studente da je medicina temeljena na dokazima jedini ispravni put i dijagnostike i liječenja. To znači da bolest treba dokazati objektivnim metodama i da onda temeljem znanstvenih pokazatelja o liječenju primijeniti optimalan lijek. Ali sve to bez riječi i dobro uspostavljenog odnosa između pacijenta i liječnika nema potpuni smisao. Zato uvažavajući nove dosege medicine, smatramo da je neposredni kontakt između liječnika i onog koji traži pomoć od Aristotelova doba ključna i polazišna karika medicine.

Naveli smo Vam samo dio naših razloga. O onim drugima, ponajprije vještini, znanju i našem iskustvu morate se uvjeriti sami. Dobrodošli ste. U našem Centru moguć je:

 

  1. Specijalistički pregled iz interne medicine, hematologije, kliničke farmakologije, onkologije, otorinolaringologije, fonijatrije i maksilofacijalne kirurgije, urologije, te gastroenterologije.

  2. Ekspertno mišljenje i konzultacije o dijagnostičkim i terapijskim postupcima iz medicinskih specijalnosti koje su naša domena.

  3. Konzilijarno timsko mišljenje ekspertnog tima CEM-a. Konzilijarno timsko mišljenje najsloženiji je vid medicinske ekspertize, ali ujedno i najdjelotvorniji. U nekim slučajevima ovakav pristup je izuzetno važan jer eksperti različitih specijalnosti omogućuju sveobuhvatni pogled i puno bolje rješenje medicinskog problema. Ovisno o problemu u dogovoru s Vama ovom timu će se ciljano pridružiti i drugi eksperti kako bi mišljenje bilo što kvalitetnije.