Voćarska 14, Zagreb
01 4635 800 099 4635 800 info@cem.hr
pogledaj sve [Objave]

PRP - terapija krvnom plazmom

objavljeno 15. 05. 2023.

Terapija plazmom bogatom trombocitima (PRP) koristi injekcije koncentriranih vlastitih trombocita za ubrzavanje zacjeljivanja ozlijeđenih tetiva, ligamenata, mišića, zglobova, kože I sluznica. Na taj način, PRP injekcije koriste vlastiti sustav liječenja svakog pojedinog pacijenta za poboljšanje mišićno-koštanih problema.

PRP injekcije pripremaju se tako da se uzme jedna do nekoliko epruveta vlastite krvi i centrifugira da se koncentriraju trombociti. Ti se aktivirani trombociti zatim ubrizgavaju izravno u vaše ozlijeđeno ili bolesno tjelesno tkivo. Ovo oslobađa faktore rasta koji stimuliraju i povećavaju broj reparativnih stanica koje vaše tijelo proizvodi. Ultrazvučni prikaz ponekad se koristi za usmjeravanje injekcije.

Utvrđeno je da plazma bogata trombocitima značajno pospješuje proces zacjeljivanja, a upotreba PRP injekcije za bolove u ramenu uzrokovane puknućima rotatorne manšete, za rupture Ahilove tetive i za druge ozljede mekog tkiva postaje sve češća. Također je dokazano da PRP poboljšava funkciju i smanjuje bol kod ljudi koji imaju tendonitis ili kroničnu tendinozu kao što je teniski lakat ili lakat igrača golfa.

Neke od ključnih prednosti PRP injekcija su da mogu smanjiti potrebu za protuupalnim lijekovima ili jačim lijekovima poput opioida. Osim toga, nuspojave PRP injekcija su vrlo ograničene jer, budući da su injekcije napravljene od vaše vlastite krvi, vaše tijelo ih neće odbaciti ili negativno reagirati na njih.