Voćarska 14, Zagreb
01 4635 800 099 4635 800 info@cem.hr
pogledaj sve [Objave]

Movember – studeni mjesec borbe protiv karcinoma prostate i testisa

objavljeno 31. 10. 2022.
Movember - mjesec borbe protiv raka prostate i testisa

Približava se Movember, godišnji događaj kojim je grupa muškaraca početkom ovog stoljeća potaknula akciju koju obilježava puštanje rasta brkova tijekom mjeseca studenog kako bi se podigla svijest o zdravstvenim problemima muškaraca, kao što su rak prostate, rak testisa, mentalno zdravlje i drugo. Movember zaklada vodi dobrotvornu akciju svake godine od 2003., a akcija se proširila po mnogim zemljama svijeta pa je pred nekoliko godina došla i u Hrvatsku.

Cilj akcije je muškarce upozoriti na njihovo zdravlje na karcinom prostate najčešći karcinom muške populacije, nasljednom bolesti. Karcinom prostate, ako se na vrijeme dijagnosticira, je izlječiva bolest, kao i tumori testisa od kojih obolijevaju mladići i adolescenti.

Dragi muškarci posvetite malo vremena i sebi!
Kao što svake godine učinite tehnički pregled vašeg auta i servis, iako nema nikakvih znakova problema, tako učite svake godine urološki pregled koji se sastoji od uzimanja uzorka krvi za marker T-PSA i pregleda prostate ako ste stariji od 50 godina (odnosno 45, ako su istu bolest imali Vaš otac ili djedovi).

S vremena na vrijeme testirajte Vaše testise i okolinu mošnji na dodir. Ako Vam se nešto učini sumnjivim, svakako nam se javite.

Za pregled prostate trebate samo preko jednostavnog vađenja krvi u bilo kojem laboratoriju dati izraditi vrijednosti T-PSA pa doći na pregled u Centar za ekspertnu medicinu. Uvijek možete doći na pregled, a u mjesecu studenom dajemo poseban Movember popust od 30% na urološke preglede.