Voćarska 14, Zagreb
01 4635 800 099 4635 800 info@cem.hr
pogledaj sve [Objave]

Injekcije plazme bogate trombocitima (PRP)

objavljeno 15. 05. 2023.

Injekcije plazme bogate trombocitima (PRP).

Posljednjih godina liječnici su naučili da tijelo ima sposobnost samoizliječenja. Terapija plazmom bogatom trombocitima oblik je regenerativne medicine koja može iskoristiti te sposobnosti i pojačati prirodne faktore rasta koje vaše tijelo koristi za liječenje tkiva.

Što je plazma, a što trombociti?

Plazma je tekući dio cijele krvi. Sastoji se uglavnom od vode i bjelančevina i osigurava medij za cirkuliranje crvenih krvnih stanica, bijelih krvnih stanica i trombocita kroz tijelo. Trombociti su krvne stanice koje sudjeluju u zgrušavanju ali  I drugim funkcijama cijeljenja tkiva. Aktivacija trombocita igra ključnu ulogu u prirodnom procesu ozdravljenja tijela.

Što je plazma bogata trombocitima (PRP) i što su PRP injekcije?

Terapija plazmom bogatom trombocitima (PRP) koristi injekcije koncentriranih vlastitih trombocita za ubrzavanje zacjeljivanja ozlijeđenih tetiva, ligamenata, mišića, zglobova, kože I sluznica. Na taj način, PRP injekcije koriste vlastiti sustav liječenja svakog pojedinog pacijenta za poboljšanje mišićno-koštanih problema.

PRP injekcije pripremaju se tako da se uzme jedna do nekoliko epruveta vlastite krvi i centrifugira da se koncentriraju trombociti. Ti se aktivirani trombociti zatim ubrizgavaju izravno u vaše ozlijeđeno ili bolesno tjelesno tkivo. Ovo oslobađa faktore rasta koji stimuliraju i povećavaju broj reparativnih stanica koje vaše tijelo proizvodi. Ultrazvučni prikaz ponekad se koristi za usmjeravanje injekcije.

Utvrđeno je da plazma bogata trombocitima značajno pospješuje proces zacjeljivanja, a upotreba PRP injekcije za bolove u ramenu uzrokovane puknućima rotatorne manšete, za rupture Ahilove tetive i za druge ozljede mekog tkiva postaje sve češća. Također je dokazano da PRP poboljšava funkciju i smanjuje bol kod ljudi koji imaju tendonitis ili kroničnu tendinozu kao što je teniski lakat ili lakat igrača golfa.

Neke od ključnih prednosti PRP injekcija su da mogu smanjiti potrebu za protuupalnim lijekovima ili jačim lijekovima poput opioida. Osim toga, nuspojave PRP injekcija su vrlo ograničene jer, budući da su injekcije napravljene od vaše vlastite krvi, vaše tijelo ih neće odbaciti ili negativno reagirati na njih.

Injekcije plazme bogate trombocitima: što treba znati

Možda ste čuli za sportaše koji dobivaju injekcije plazme bogate trombocitima (PRP) kako bi pomogli u zacjeljivanju ozljede. Ove injekcije, koje se temelje na vašoj vlastitoj krvi, sve se više koriste za liječenje sportskih ozljeda i za pomoć pri zacjeljivanju rana nakon operacija. Neki ga liječnici čak koriste kao kozmetički postupak za pomlađivanje i mini lifting lica kao i za izravnavanje manjih bora.

Što može liječiti plazma bogata trombocitima?

PRP injekcije se koriste za liječenje pokidanih tetiva, tendinitisa, ozljeda mišića, bolova povezanih s artritisom i ozljeda zglobova. Sve su češći i za kozmetičke zahvate. Na primjer, dermatolozi i stručnjaci za zamjenu kose koriste PRP injekcije za liječenje vrste gubitka kose koja se naziva androgena alopecija, također poznata kao muška ili ženska ćelavost, a koja pogađa muškarce i žene. A neki dermatolozi pružaju PRP tretmane za lice. (Možda ste čuli da se ovo zove "vampirski tretman lica.")

Djeluju li injekcije plazme bogate trombocitima?

Potrebna su dodatna istraživanja kako bi se vidjelo na koje uvjete PRP može djelovati. Dosadašnja istraživanja pokazuju da ubrzava zacjeljivanje nakon ozljeda ili kirurških zahvata za određena stanja, poput puknuća tetiva. Osim što pomažu u zacjeljivanju ozlijeđenog tkiva, neke studije pokazuju da PRP injekcije obuzdavaju bol i povećavaju pokretljivost kod osoba s ozljedama rotatorne manšete. Čini se da PRP injekcije smanjuju gubitak kose kod osoba s muškom ili ženskom ćelavošću. Ali nije jasno ublažavaju li PRP injekcije lica vidljive znakove starenja, poput bora i opuštene kože.

Može proći nekoliko tjedana dok PRP injekcije ne počnu djelovati. Za neka stanja, osobito ona koja utječu na kosu ili kožu, može proći i do 6 mjeseci da se vidljivi puni učinci. Za neka stanja, uključujući gubitak kose, možda ćete morati ponoviti postupak kako biste zadržali rezultate.

Prije nego što dobijete PRP injekcije

Vjerojatno ćete morati prestati uzimati određene lijekove koji razrjeđuju krv, poput aspirina i ibuprofena, prije nego što dobijete PRP injekcije. Možda ćete također morati uzeti pauzu od određenih vitamina ili dodataka, kao što su omega-3 masne kiseline. Vaš liječnik može vam točno reći što trebate učiniti kako biste se pripremili za ove injekcije.

PRP obično ne uzrokuje veće nuspojave. Ali budući da uključuje vađenje krvi, ako vam to liječnik preporuči - svakako ćete jesti prije postupka. To će vam pomoći da izbjegnete osjećaj vrtoglavice kada dobijete PRP injekcije.

Nakon PRP injekcije

Nakon injekcije ne smijete prati tretirano područje 24 sata. Možda ćete primijetiti bol i modrice na području koje je primilo injekciju. Ako osjetite oštru ili intenzivnu bol, obavijestite svog liječnika.  Nakon samog tretmana pojavit će se crvenilo stoga treba izbjegavati direktno izlaganje sunčevim zrakama neposredno nakon tretmana te  obavezno nanijeti kremu sa zaštitnim faktorom. Nanošenje make up-a preporuča se 12 sati nakon zahvata kako bi se koža regenerirala i obnovila.

Za puni učinak PRP tretmana poterbno je pridržavati se sheme apliciranja koju će  Vam preporučiti liječnik te je potrebno više tretmana.