Voćarska 14, Zagreb
01 4635 800 099 4635 800 info@cem.hr
pogledaj sve [Objave]

Endoskopski pregled u anesteziji

objavljeno 24. 08. 2022.

Intravenska anestezija je privremeni gubitak svijesti, praćen neosjetljivošću na bol, opuštanjem mišića i zaboravom događaja tijekom kojeg je pacijent pod anestezijom. Anestetici djeluju na na jedno ili više mjesta u središnjem živčanom sustavu.


Snažan razvoj endoskopske pretrage jednjaka, želuca, dvanaesnika, tankog i debelog crijeva doveo je do porasta dijagnostičkih i terapijskih zahvata u probavnom sustavu.
Istodobno, javlja se želja za bezbolnom ili što manje neugodnom endoskopijom.
Bolesnikovo zadovoljstvo važno je u kliničkoj praksi i u ocjeni izvrsnosti zdravstvene službe.
Bol je štogod osoba koja ju doživljava kaže da jest i postoji kad ona kaže da postoji.
Čimbenici koji mogu utjecati na neugodnost pretrage jesu: anksioznost (strah), osobe mlađe od 50 godina, žene, osobito one s iritabilnim crijevnim sindromom, ginekološkim bolestima, nakon histerektomije ili operacija u maloj zdjelici, faringealna preosjetljivost (osjetljivost u grlu), negativno prethodno iskustvo (bolna prijašnja endoskopska pretraga).

Intravenska anestezija je privremeni gubitak svijesti, praćen neosjetljivošću na bol, opuštanjem mišića i zaboravom događaja tijekom kojeg je pacijent pod anestezijom.
Anestetici djeluju na na jedno ili više mjesta u središnjem živčanom sustavu. Primjenjuju se intravenski (venskim putem) pojedinačno ili se mogu kombinirati.
Tijekom anestezije prate se srčana aktivnost, koncentracija kisika u krvi i krvni tlak, a anesteziju izvodi liječnik specijalist anesteziolog.